Zonlicht en depressie

5 April, 2010

6 maanden na The winter blues blog is het tijd om nu eens te kijken of het toenemende aantal zonneuren verschil heeft gemaakt. eigenlijk zijn er momenteel nog steeds weinig uren zon, en de temperatuur is nog steeds vrij laag, dus echt veel verschil is er niet. maar de vraag is nu wel, hoe het dan zit met de zon en depressie. meeste van ons kennen het principe van "de winter blues" wel. hiermee word de periode omschreven waarin er erg weinig zon is. tijdens de winter kan het zelfs gebeuren dat mensen helemaal geen zon zien. ze gaan 's ochtends vroeg naar hun werk, het is dan nog donker, rond 5 uur gaat het schemeren, en wanneer men naar buiten gaat is het weer donker. zonlicht is vitaal voor ons, als zoogdieren. te weinig zonlicht kan zorgen voor depressie, wat ook te merken is in het aantal zelfmoorden in de donkere periode. kerst is sowieso een rot periode, het is het moment waarop mensen nog meer met de neus word gedrukt worden op het feit dat ze alleen zijn, net zoals bij nieuwjaar en valentijn. de donkere periode helpt niet echt hierbij, omdat het zorgt voor depressie. dit is voor een deel te danken aan het grauwe en grijze van de wereld. huizen zijn rood-bruin, of grijs, de stoep is grijs, de weg is grijs, stoplichten zijn zwart wit. er is zoveel grauw en grijs om ons heen, wanneer dit gecombineerd word met het tekort aan zonlicht, waardoor alles nog donkerder oogt word de sfeer erg grauw en grimmig. wij mensen zijn beinvloedbare, emotionele dieren, die kleur en geur om zich heen nodig hebben. wij mensen hebben zonlicht nodig, dat is bekend. men voelt zich beter met meer zonlicht, en vrolijker. maar waarom is zonlicht nou zo belangrijk? zo werd er in 2008 een artikel gepubliceerd naar zonlicht tegen depressie bij ouderen.
Ouderen die vaak in de zon komen, hebben minder kans op een depressie dan ouderen die binnen blijven zitten. Dat blijkt uit een onderzoek van het VU medisch centrum (VUmc) onder 1282 ouderen. Blootstelling van de huid aan zonlicht verhoogt het gehalte vitamine D in het bloed. Deze vitamine blijkt de kans op een depressie te verkleinen. Aan het onderzoek deelnemende ouderen die last hadden van een depressie, hadden gemiddeld 14 procent minder vitamine D in hun bloed dan ouderen zonder depressie. Witte Hoogendijk, hoogleraar biologische Psychiatrie bij het VUmc: ‘Wandelen, fietsen, boodschappen doen en andere buitenactiviteiten vergroten de blootstelling aan zonlicht en kunnen daarmee het risico op een depressie verkleinen.’ Van de mensen in de leeftijd van 55 tot 85 jaar heeft circa 13 procent last van depressie.
wij denken dat zonlicht niets meer doet dan een bruine tint op je huid veroorzaken. maar het effect van de UV straling op je lichaam heeft ook een chemisch effect. het verzoorzaakt diverse chemische kettingreacties in het lichaam: Stelt het hart beter in staat bloed te pompen Verlaagt cholesterol Verhoogt het gehalte van geslachtshormonen Helpt gewicht te verliezen De belangrijkste oorzaak van deze gezondheidseffecten zijn de effecten van vitamine D gevormd in de huid onder invloed van ultraviolette straling. Het kan zijn dat ook het effect van zonlicht als tijdsmarkering via het oog-epifyse systeem en een combinatie belangrijk zijn. Zonlicht werkt ook in geringe mate desinfecterend waardoor virussen en bacteriën minder lang overleven buiten het lichaam. Voor effectieve desinfectie is echter een golflengte van circa 250 nm nodig, die in de ozonlaag wordt geabsorbeerd. Vitamine D is belangrijk voor de opname van calcium dat we nodig hebben voor de ontwikkeling van gezonde botten en tanden. Vitamine D, gemaakt als reactie op zonlicht, wordt ook cholecalciferol genoemd en is doeltreffender dan de synthetische variant, ergocalciferol, die in vitaminetabletten wordt gebruikt. De Zwitserse arts Auguste Rollier maakte in het begin van de 20e eeuw gebruik van heliotherapie voor de genezing van tuberculose. Zijn zontherapiekliniek lag op 1500 meter hoogte in de Zwitserse Alpen. Er bestaat een erfelijke aandoening genaamd Erythropoïetische protoporfyrie (afgekort E.P.P.). Mensen die hieraan lijden zijn overgevoelig voor het zichtbare licht van de zon, met name het paarse en het groene deel daarvan. Wanneer deze mensen met hun huid in de zon komen veroorzaakt dat een soms dagenlang aanhoudende pijn, gepaard gaand met zwellingen en soms bloeduitstortingen. wat het dan kan doen met je huid in de zomer is ook een apart verhaal. De intensiteit van het UV-licht in zonnestraling wordt uitgedrukt in de zogenoemde UV-index. Bij een hoge UV-index is meer UV-licht aanwezig dan bij een lage. Door een teveel aan UV kan de huid rood kleuren of verbranden, het kan zelfs huidkanker veroorzaken. UV-B licht is in dit verband het meest schadelijk. UV-A licht heeft dezelfde effecten als UV-B licht, maar in veel mindere mate. UV-C licht wordt door de atmosfeer gefilterd. Zonnebrandcrèmes of -lotions bevatten daarom chemische stoffen die bedoeld zijn om UV-B stralen te blokkeren; sommige bevatten ook stoffen die tegen UV-A licht beschermen. Vanuit medisch oogpunt is bestraling van de huid met ultraviolet licht een van de belangrijkste vermijdbare oorzaken van alle vormen huidkanker: melanoom, basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Ook veroudert een aan veel UV blootgestelde huid veel sneller dan een niet blootgestelde, met dunner worden en rimpelvorming als gevolg. In de huid wekt UV echter wel de fabricage van vitamine D3 op, een onmisbaar vitamine.

Laat een reactie achter

Ga naar boven.