Lang leve digitale televisie.

12 June, 2010

Het lijkt wel steeds erger te worden, de storingen op tv. je kunt nog geen dag tv kijken zonder dat er 1 keer iets misgaat met het beeld... lang leve de digitale televisie. vroeger werd t.v. uitgezonden door videobanden af te spelen en dit uit te zenden via de zendmast. dit werkte altijd prima, geen enkel probleem. maar sinds enkele jaren wordt er steeds meer digitaal gedaan. dit betekent dat de videobanden vervangen worden door harde schijven en andere digitale media. in principe is dit prima, tenslotte vergroot het de kwaliteit van het beeld, en in theorie zou er minder slijtage ontstaan. maar tegenwoordig gebeurt het zo vaak dat er iets verkeerd gaat.... denk maar aan het volgende: een computer is eigenlijk een hele grote uitgebreide rekenmachine. heb je ooit een rekenmachine zien vastlopen? heb je ooit een computer zien vastlopen? precies... een rekenmachine is simpele, en loopt dus minder snel vast. een computer is veel te uitgebreid waardoor hij juist gevoeliger en instabieler wordt. een videoband is misschien niet zo geweldig voor hoge kwaliteit, maar de techniek is simpel en mechanisch en dus minder gevoelig of instabiel. de digitale televisie is gevoeliger en instabieler. er hoeft letterlijk maar 1 1-tje of 0-letje verkeerd te staan, en de hele video loopt in de soep. dagelijks zie ik keren dat het beeld schokt, beeld vastloop, beeld overslaat etc. misschien is de kwaliteit inmiddels beter geworden, maar wat heb je aan kwaliteit als het beeld hapert? op zich niets ernstigs, maar ik vind het grappig om te zien dat ondanks alle techniek en alles dat mogelijk is, men nog steeds geen televisie kan maken die haperloos is. terwijl men 30 jaar geleden al simpele videobanden techniek ontwikkelde die bijna foutloos werkte.

1 Reactie over “Lang leve digitale televisie.”

  • Ronald says:

    TOP! Kijk dit zeg ik nou ook altijd tegen iedereen. En dat te bedenken dat de digitaal kijkende “sukkels” werkelijk denken dat het HD is. Als iedereen die nu digitaal TV kijkt werkelijk HD kijkt dan loopt in no time internet dicht. Teveel data. En inderdaad, tegenwoordig wil iedereen een hardeschijf hebben draaien. Dat verklaard waarom de BBC weer terug is gegaan naar tape?!? Op de vraag waarom, “teveel storingen en veel te gevoelig” was het antwoord. Tel daarbij op een uitzending opnieuw starten. En vastgelopen tape: 41 seconden. Een vastgelopen computer: 15 minuten! ( Let wel dit zijn top klasse computers die voor dit werk gemaakt zijn ) Een computer met een hele database weer rebuilden dus ja dan is het zwart op zender.

    Digitenne die beweerd HQ uit te zenden. Even met cijfers gooien, via de ether digitale TV lukt maximaal met 3 mbit. Gemiddelde uitzending van digitenne zit op 2,3 mbit max! Een gemiddelde CD laat beeld zien in gemiddeld 5mbit. Een bluray, leuk maar HD is het vaak niet. Ja er kan meer data op en daar maken de makers dan ook gretig gebruik van door 20 inplaats van 5 audio sporen. Door 34 cut outs te laten zien inplaats van 1 blooper tapeje. Gemiddeld is de bluray 9 mbit. Sateliet ligt ook rond die waarde. Digitaal, ja is leuk als het werkt. Daar zit de 1 en de 0. Je ziet alles of je ziet niets. Geef mij maar gewoon een beetje ruis op de CRT tv van 20 jaar oud. Die doet het nog steeds goed en is goedkoper. Probeer eerst maar eens 20 jaar uit een LCD scherm te trekken.

Laat een reactie achter

Ga naar boven.