die goeie ouwe tijd

21 October, 2009

jaja.. je hoort de oudjes van nu er nog weleens over praten; de goeie ouwe tijd. de uitspraak "toen ik nog jong was, toen....." heeft ieder kind weleens moeten aanhoren. en of dat nu ook echt ergens op slaat of nu maakt dan weinig uit, want we weten dat wij (de jeugd van nu) dat ook gaan zeggen/doen wanneer we ouder zijn. wat ik soms veel meer storend vind is de oudjes die zielig zijn. "in mijn tijd had je nog geen auto, wij moesten 2 uur fietsen naar school elke dag". zulke zinnen heeft ook iedereen weleens gehoord. en ergens hebben ze ook wel gelijk. wij vandaag de dag zijn lui, ik zit nu achter mijn laptop in mijn comfortabele bureaustoel, met de verwarming aan. achter mij staat mijn 44" plasma tv te draaien die mij van achtergrond muziek voorziet. beneden is een warme comfortabele huiskamer met mijn lieve hond, en een zachte mooie bank. ik heb een prima kleine auto die goedkoop rijdt en een mooie geluidje uit de boxen laat komen. ja, wij zijn vandaag de dag lui! maar alles is relatief. onze opa en oma hadden het ook heel goed vergeleken met hun opa en oma. hun opa en oma kwamen uit de mid 1800 periode. in die tijd hadden mensen geen fietsen, soms niet eens een goede kachel. stoelen waren simpel en hard, banken bestonden niet, en het bed werd gedeeld met het hele gezin. je was OF rijk, OF arm... er waren niet veel mensen die er tussenin zaten, en wie arm geboren werd bleef meestal ook arm. je had niets te zeggen, stemmen werd niet gedaan. en een paard met wagen was duur, en alleen voor de rijke mensen. toen kwam de nieuwe generatie in de vroege 1900. de telefoon werd uitgevonden, de electriciteit deed zijn opmars, stoomvoertuigen werden populairder, en treinen werden betaalbaar. de fiets kwam erbij, en fabrieken kregen steeds mooiere en betere machines. de industriele revolutie kwam op gang, en bracht in sneltrein vaart steeds mooiere dingen. nee, ze hadden toen nog geen playstation, of computers. zelfs auto's waren zeldzaam. maar ze hadden wel meer dan hun voorgangers. dus ook jouw en mijn grootouders hebben ooit moeten aanhoren "toen ik nog jong was, toen hadden wij al die moderne rommel nog niet", of iets wat daar op lijkt. en hun grootouders hebben dat ook ooit gehoord van hun groot ouders. als je bedenkt dat het allemaal begon met harige mannen met houten knuppels en lendedoekjes in tijgerprint.... dan kun je begrijpen dat elke generatie een stapje omhoog doet. dus wij moeten de traditie hooghouden, en ook tegen onze volgende generatie zeggen "toen ik nog jong was, toen hadden wij niet van die anti-zwaartekracht schoenen. wij moesten gewoon 10 minuten fietsen naar school toe".

Laat een reactie achter

Ga naar boven.