de mentaliteits crisis

19 October, 2009

vandaag de dag bevinden we ons in de recessie. er is een economische cyclus die de opgang en neergang van de economie beschrijft. wat er dus eigenlijk op neerkomt dat alle economen altijd al geweten hebben dat deze crisis ooit zou komen. dat is een feit, wat ze echter niet wisten, was hoe groot die crisis zou worden. maar wat ik persoonlijk net zo erg vind is de mentaliteits crisis. vroeger (in de tijd van opa en oma enzo), was ook niet iedereen heel super vriendelijk, maar mensen begrepen dat ze op elkaar moesten vertrouwen om er samen bovenop te komen. het was een soort "alleen voor een, een voor allen" situatie. tegenwoordig is het een "IK" wereld geworden. de buurman geeft al geen fuck meer om zijn buurman, en het mag ook nooit geld kosten. een "kopje suiker" bij de buurman lenen zit er niet meer in. het kan op zich wel, als ik bij mijn buurman (of waar dan ook in de straat) aanbel voor een kopje suiker, zal ik die krijgen ook. maar ze doen het wel met tegenzin, en zullen je een beetje raar aankijken. gelukkig zijn er hier en daar nog groepjes mensen die WEL zo naar hun naaste kijken, maar er zijn er helaas meer die zo nors en asociaal zijn. ikzelf ben ook geen heilige, vorige week liep ik in de stad lekker te wandelen, en er kwam een vrouw naar mij toe. deze vrouw had een raar ding op haar keel zitten, en bleek niet hardop te kunnen praten. ik had het vermoede dat ze geen stembanden meer had na een ziekte zoals "keel kanker" ofzo. maar goed, ze vroeg me of ik wat klein geld had omdat ze niet genoeg geld had voor de parkeer meter. na heel rustig te hebben geluisterd naar haar woorden (het was erg moeilijk te verstaan) vroeg ik haar hoeveel ze nou nodig had. na nog een tijdje begreep ik dat ze 2.70 euro tekort kwam. ik vertelde haar dat ik 1 euro wel kon missen, maar 2.70 euro toch een beetje veel vond. ik liep door. achteraf vond ik het best wel asociaal van mijzelf. ik kijk tenslotte altijd neer op mensen die niets overhebben voor hun medemens. en nu deed ik het zelf. ik ben terug gegaan, op zoek naar haar... maar ik kon haar niet vinden. ik heb me er wel even slecht over gevoelt.

Laat een reactie achter

Ga naar boven.