1 April, kikker in je bil.

1 April, 2010

het is weer 1 april, dus tijd om de buurman eens voor de gek te houden. maar waarom doen we dat eigenlijk? en waarom nou op 1 april? sommige denken het te weten, maar meeste weten het gewoonweg niet. Sommige bronnen zeggen dat de bijzondere betekenis van 1 april ontstaan is bij de Franse wijziging naar de Gregoriaanse kalender, zoals opgedragen door Paus Gregorius XIII in 1582. Voor die tijd werd nieuwjaar gevierd van 25 maart tot 1 april. Met de verandering van het kalendersysteem werd nieuwjaar verplaatst naar 1 januari. Mensen die dit vergaten of die het nieuwe kalendersysteem weigerden te aanvaarden kregen uitnodigingen voor niet gehouden feestjes, grappige presentjes enzovoort. Dat dit bovenstaande verhaal klopt is onwaarschijnlijk, de 1 aprilgrap wordt voor het eerst vermeld in een Franse bron in 1508, dus voor die tijd. De eerste vermelding in een Nederlandse bron dateert uit 1539 te Gent, een gedicht van de rederijker Eduard de Dene. Het is een parodie op ‘1 april’ waarin een knecht het plan van zijn heer om hem te verzenden doorziet. De geschiedenis gaat dus tenminste terug tot het begin van de zestiende eeuw. De wijde verspreiding van het verschijnsel wijst echter op een hogere ouderdom. Er zijn verklaringen gezocht in het wisselvallige aprilweer en parallellen gezien in de Germaanse mythologie (Loki) of in de bijbelse geschiedenis. In verschillende landen zijn ook wel nationale gebeurtenissen aangevoerd als begin van de traditie. Deze verklaringen, die waarschijnlijk ooit zelf als aprilgrap zijn verzonnen, leiden soms tot op de dag van vandaag een hardnekkig leven. Zo denkt men in Nederland nog vaak dat de grappenmakerij begonnen is met de inname van Den Briel door de watergeuzen op 1 april 1572, zoals blijkt uit een bekend gezegde: Op 1 april verloor Alva zijn bril. Het feit dat ook buiten Nederland 1 aprilgrappen worden gemaakt, wordt daarbij over het hoofd gezien. Hilarische 1 april grappen door de jaren heen: Jaren 60
 • 1960 - In het Nederlands Journaal werd op 1 april aangekondigd dat de toren van Pisa was omgevallen. Dit ontlokte veel reacties van geschrokken en treurende mensen.
 • 1962 - Beeldhouwer Edo van Tetterode liet in samenwerking met de NCRV op het strand bij Zandvoort een beeld van Paaseiland, de Loeres, 'aanspoelen'. Pas dagen later meldde de beeldhouwer dat hij de maker was.
 • 1969 - Het Nederlandse Journaal meldde dat op 1 april een grote landelijke actie zou worden gehouden om zogenaamde 'zwartkijkers' op te sporen, mensen die hun kijk- en luistergeld niet hadden betaald. Controleurs zouden met een scanner door de straten rijden om overtreders te betrappen. "Of daar niets tegen te doen zou zijn", vroeg een journalist. "Nee", was het antwoord van een controleur, want hij kon zich niet voorstellen dat men zijn televisietoestel in aluminiumfolie zou wikkelen, want dan zou de voorbijrijdende controledienst met hun scanner niets kunnen uitrichten. De volgende dag was al het aluminiumfolie in de winkels binnen enkele uren uitverkocht.
Jaren 70
 • 1972 - De NOS meldde tijdens de Daverende Dertig dat ze altijd door platen heen praatten vanwege de auteursrechten (tot zover naar waarheid) want opnemen van de radio was streng verboden. Ze zeiden daarbij dat de overheid besloten had om bandrecorderbezitters een bezoek te brengen om te kijken of ze muziek van de radio hadden opgenomen. Maar de NOS wilde wel helpen: als je je banden opstuurde, zouden zij er een toon op zetten die met een normaal apparaat niet te horen was doordat de kop 90° gedraaid was. Het resultaat was, dat veel mensen hun banden opstuurden "en we zullen ze met plezier beluisteren," zeiden ze een week later. Maar sommige mensen die het door hadden, lieten dat op een originele manier blijken. Iemand had een papieren band op een spoel gewikkeld, waarop met potlood geschreven was "1 april, 1 april, 1 april...".
 • 1973 - De Gazet van Antwerpen meldt dat de plaatselijke dierentuin wegens plaatsgebrek dieren van de hand zou doen. Elke lezer zou één diertje kunnen meepakken. 200 goedgelovigen kwamen langs in de hoop om een gratis huisdier te pakken te krijgen.
 • 1976 - De BBC zond op één van haar radiozenders een interview uit met de kosmosdeskundige Patrick Moore, die aankondigde dat de planeten Jupiter en Pluto die dag heel even, om precies 09.47, op één lijn zouden staan (Pluto zou dus vanaf de Aarde beschouwd achter Jupiter wegschuiven). Daardoor zou de zwaartekracht tijdelijk iets verminderen. De geleerde heer vertelde erbij dat wie op dat moment omhoog zou springen, iets geweldigs zou ervaren. Vlak na de uitzending belden honderden mensen naar de BBC door dat ze hadden gesprongen en wat een aparte beleving dat was geweest. Eén vrouw zou hebben verteld dat ze met elf mensen in een kamer boven de grond had gezweefd.
 • 1977 - Een regionale krant in de Bollenstreek meldde dat er op 1 april een ijsberg aan zou spoelen op het strand van Katwijk aan Zee. Het was die dag behoorlijk druk op de boulevard met mensen met een verrekijker.
jaren 80
 • 1981 - De Britse Daily Mail berichtte dat de organisatoren van de Londense marathon een Japanse deelnemer kwijt waren. Ze hadden ontdekt dat hij door een vertaalfout in de brief die hij van hen had gekregen moet hebben begrepen dat de race niet over 26 mijl ging, maar 26 dagen zou duren. Hij zou al dagen ergens in Engeland aan het lopen zijn. De krant huurde een (Japanse) hardloper in om op die dag een aantal plaatsen door te lopen. Nadat het publiek hem in St. Albans had ontdekt, probeerden veel mensen hem daar tot stoppen te bewegen.
 • 1982 - De radiouitzending van de TROS Top 50 op Hilversum III wordt verstoord, en even later helemaal overgenomen door Space Radio, een radiopiraat die zogenaamd via een satelliet uitzond vanuit Liechtenstein. De telefonistes van de NOS en TROS waren niet op de hoogte van de grap, en werden overspoeld door telefoontjes van bezorgde luisteraars. Na een uur maakte diskjockey Ferry Maat een eind aan de stunt.
 • 1983 - Het Jeugdjournaal maakt melding van de invoering van belasting op zakgeld voor kinderen.
jaren negentig
 • 1993 - Het Jeugdjournaal meldde op 1 april dat men in het Rijksmuseum van Oudheden het hart van een mummie aan het kloppen had gekregen. De belangstelling was enorm toen de kist waar de mummie in zou zitten, geopend werd. In de kist lag echter alleen maar een papiertje. Mensen uit het hele land waren helemaal voor niets naar Leiden gekomen.
 • Rond 1995 zou een Russische onderzeeboot, de Dnjepr, eind maart een vriendschappelijke tocht maken op de Rijn naar Duitsland en ook Arnhem aandoen. De Gelderlander heeft er destijds al vroegtijdig over bericht. Door één of ander excuus werd het vervolgens een week uitgesteld tot... 1 april. Er stond aardig wat volk op de Rijnkade.
 • 1996 - De Gezinsbode, een lokale Groningse krant, meldde dat het Gemeentelijk Vervoers Bedrijf de VETAG-apparaten waarmee buschauffeurs verkeerslichten op groen kunnen zetten, in de verkoop zou doen. Dit omdat er nieuwe waren besteld en als compensatie voor al het leed dat de automobilisten de laatste jaren was aangedaan. Honderden mensen verzamelden zich op 1 april bij het hoofdkantoor van het vervoersbedrijf om een kastje te kopen. Helaas bleek het om een grap te gaan. De goede lezers hadden dit kunnen weten, want in het krantenartikel waren alle namen van de raadsleden die voor of tegen hadden gestemd, fout geschreven (steeds één letter fout).
 • 1997 In Sydney is mensen wijs gemaakt dat er kangoeroes in het centrum van deze miljoenenstad losgelaten zullen worden om zo nog meer toeristen te trekken.
 • 1998 - De snackgigant Burger King introduceerde via een kolossale advertentie in USA Today een nieuwe vinding: de linkshandige whopper, een soort hamburger voor linkshandige mensen. Volgens de berichten zou de whopper zijn aangemaakt met 180 graden gedraaide ingrediënten. De advertentie zorgde voor een ware stormloop op de filialen van de sandwichverkoper.
 • 1999 Het Groninger Jet Stream introduceerde de 'Webstra Milllennium Bug Tester' (met opzet foutief gespeld). Deze testte de PC van de internetter of deze bestand was tegen de gevreesde problemen met de 00 / 2000 jaaraanduiding. Het leek alsof de Bug Tester zonder toestemming allerlei software verwijderde en installeerde. In werkelijkheid was de webpagina een grafische animatie. De resultaatpagina meldde: "Gefeliciteerd, uw computer is Milllennium proof! De huidige tijd is 10:66:03. De huidige datum is 1 april 2004. Bedankjes kunt u sturen naar milllennium@...". Duizenden internetters probeerden de test. Eén derde vond het een goede grap. Eén derde werd heel boos omdat er ongevraagd software werd geïnstalleerd. De andere derde bedankte en dacht verzekerd te zijn van een goed werkende computer. Het meest schrijnende geval was een ingehuurde ICT-er die de tool voor gerenommeerde banken en verzekeraars wilde inzetten.
2002
 • Presentator Wim T. Schippers vertelt in zijn televisieprogramma Flogiston een verhaal met een baard, namelijk dat de landen van de Europese Unie in 2003 over zullen stappen op een decimaal tijdssysteem.
 • Google verklapt de technologie achter de succesvolle zoekmachine, de PigeonRank-technologie. De technologie, die het hart zou vormen van de zoekmachine van Google, zou bestaan uit clusters van duiven die de volgorde van webpagina's op zeer accurate wijze bepalen. De theorie achter deze technologie zou gebaseerd zijn op theorieën van de psycholoog B.F. Skinner, die duiven trainde voor het uitvoeren van gecompliceerde handelingen. Google benadrukte, dat de duiven die in dienst waren van het bedrijf, op een diervriendelijke manier werden behandeld. De naam PigeonRank is afgeleid van de naam van het werkelijke algoritme dat door Google wordt gebruikt: het PageRank-algoritme.
 • Een minder geslaagde grap vond plaats in het Brabantse Boxtel. 700 mannelijke inwoners van deze gemeente werd per brief gevraagd maandag 1 april een wattenstaafje met oorsmeer in te leveren, zogenaamd voor een justitieel DNA-onderzoek in het kader van een ernstig zedenmisdrijf. De brief bevatte vlees-en-bloeddetails over gevonden lichaamsdelen en de vermelding 'meisje van Nulde'. Het politiebureau werd overstelpt met telefoonoproepen van verontruste mensen. De daders van de aprilgrap, drie heren van ongeveer 23 jaar, meldden zich later bij de politie.
2003
 • GroenLinks Amsterdam-Centrum bracht een persbericht uit waarin ze een voorstel deden om het aantal ongelukken met fietsende toeristen in de Amsterdamse binnenstad te verminderen. Ze wilden dit doen door een fietspad aan te leggen met gele tegels (Just follow the yellow brick road) met 10 cm hoge opstaande randen aan iedere kant om te voorkomen dat toeristen van het fietspad af rijden.
 • Een reclame-ontwerpbureau lanceerde een unicum: de reclamekoe, mogelijk gemaakt door resultaten van wetenschappelijk onderzoek. DNA-onderzoekers in Wageningen zou het na zes jaar experimenteren zijn gelukt het gen dat het vlekkenpatroon bij koeien bepaalt te isoleren. Hiermee hadden ze de sleutel in handen om het patroon te manipuleren. Het bureau zou deze mogelijkheid als eerste aangrijpen om koeien te voorzien van zwart-witte of roodbonte reclameteksten en illustraties. Dit nieuwsfeit kreeg de slogan 'Melkkoe wordt merkkoe'. De pers kwam massaal opdraven voor serieuze verslaggeving.
2004
 • Het Jeugdjournaal meldt dat premier Balkenende mee zal spelen in de nieuwste Harry Potter-film.
 • Enkele tientallen mensen bellen boos met de gemeente Amsterdam nadat een weekblad heeft gemeld dat de gemeente een wegenbelasting voor fietsers wil invoeren.
 • Op Marktplaats.nl plaatst een anonieme verzamelaar getrukeerd beeld van het Kuifje-album Kuifje in Weimar van de Waalse tekenaar Hergé. Volgens de aanbieder gaat het om het nog enig bestaande exemplaar van een titel die "in 1936 uit de handel werd gehaald door de Belgische autoriteiten om de verhoudingen met het Duitse rijk niet te schaden."
 • Stichting Lupus meldt dat op 1 april op de Veluwe een zestal wolven uitgezet gaat worden.
 • Het gerucht werd gelanceerd dat radio-dj Henk Westbroek het station 3FM gaat verlaten voor het commerciële Radio 538.
 • De Osdorp Posse brengt een bericht naar buiten dat de masterkopieën van enkele van hun albums zijn verdwenen. Ze zouden ergens als gewone cd's in de verkoop terecht zijn gekomen. De fans wordt verzocht de registratienummers op hun cd's te controleren op een specifiek serienummer. Het gevraagde nummer staat echter op ieder exemplaar. Honderden fans nemen contact op met de band en zelfs verschillende media zoals MTV en het televisieprogramma Vara Laat trappen erin.
 • Internetprovider XS4ALL leert zijn klanten hoe ze hun Senseo op het internet moeten aansluiten.
 • Geen grap (of een dubbele grap): toen Google Inc. een e-maildienst (GMail) aankondigde met een opslagcapaciteit van 1 gigabyte om de concurrentie met Hotmail en Yahoo! aan te gaan, dacht iedereen dat het een 1 aprilgrap was. Pas op 2 april begon men langzaam te geloven dat het echt was. De eigenlijke grap was dat ze bij Google iemand zochten om hun kantoor op de maan te bemannen.
 • Het Nederlands Dagblad publiceert dat de Europese ministers van Financiën hebben besloten dat als meer landen de euro invoeren, de kleinere lidstaten (waaronder Nederland) hun eigen euromunt verliezen.
 • Door het televisieprogramma Man Bijt Hond werd een reportage uitgezonden, waarbij gezocht werd naar een hondje om André Kuipers gezelschap te houden in het ruimtestation. Het hondje kon niet te groot zijn en er werd een 'hondentoilet' getoond, dat zogenaamd in de ruimte gebruikt werd.
 • In Hoogeveen werd gemeld dat het vanaf 1 april verboden werd om op de markt te roken. Dit omdat bezoekers van de markt recht hadden op rookvrij winkelen, en er zou streng op worden gecontroleerd. Veel mensen waren boos om deze 1 aprilgrap, omdat deze zo officieel naar buiten kwam.
 • In Dordrecht werd gemeld dat er een vos was gesignaleerd op het marktplein (inclusief foto). Dit zou te maken hebben met de vele bebouwing, waardoor de vos zijn jachtterrein zou hebben verplaatst naar de binnenstad, waar veel mensen nog zelf wat pluimvee houden. Mensen werd aangeraden om alle pluimvee binnen te houden. De krant en gemeente ontvingen meerdere telefoontjes. Het bleek om een opgezet exemplaar te gaan.
2005
 • Het jeugdjournaal meldde dat de Nederlandse regering besloten had tot het verbieden van MSN voor kinderen onder de 14 jaar, omdat de Nederlandse taal erdoor achteruit zou gaan. Kinderen konden een speciaal telefoonnummer bellen om te reageren. Enkele duizenden mensen hebben gebeld.
 • De gemeente Nijmegen maakte bekend dat het blauwe plaatsnaambord vervangen zou worden door een roze, omdat Nijmegen benoemd zou zijn tot de oudste roze stad van Nederland.
 • Op verschillende media (waaronder nu.nl) verscheen een oproep van kennislink.nl om mobieltjes in Nederland en België naar het oosten te richten, opdat zwakke signalen van de Huygens-ruimtesonde op Titan opgevangen zouden kunnen worden.
 • Een lokale krant in Den Haag meldde dat in de haven de mogelijkheid bestond bruinvissen bij te voeren.
 • Het Dierenpark Emmen meldde de geboorte van een geblokte zebra.
 • Op Noordzee FM werd gemeld dat de locatie van iedereen met een mobiele telefoon kon worden bekeken via gsmlocator.nl door het telefoonnummer in te toetsen. Op dezelfde site kon ook worden voorkomen dat mobiele telefoonnummers gevolgd konden worden. Ruim 50.000 mensen maakten gebruik van deze mogelijkheid.
 • De Nieuw-Zeelandse televisiezender TV3 vertelde dat de overheid besloten had een groot deel van Stewarteiland aan de Verenigde Staten te verkopen zodat zij daar een militair vliegveld konden openen ter ondersteuning van hun personeel op Antarctica. In de show een week erna vertelde de presentator van het programma, John Campbell, dat hij verwarde telefoontjes had gehad van het kantoor van de premier nadat zij klachten binnen hadden gekregen van het publiek.
2006
 • Het top level domain .fy wordt verzorgd door Stichting Internet Domeinnammeregistraasje Fryslân (SIDF). De website van deze stichting is www.sidf.fy, dat op 1 april 2006 voor veel Nederlanders daadwerkelijk te bereiken was.
 • Het Britse wetenschappelijke tijdschrift "Medical Journal" komt met een artikel over een medicijn tegen luiheid.
 • De Vlaamse publieke radio- en tv-stations melden dat de overheid gratis cheques uitdeelt voor een zonnebankbezoek, omdat er zoveel voorjaarsmoeheid is door de lange winter. Men wordt gevraagd vandaag nog te bellen naar een bepaald nummer.
 • Wikipedia vermeldt bovenaan elke pagina: "In het kader van het 5-jarig bestaan van nl.wikipedia krijgen de eerste 500 mensen die reageren 50% korting op een jaarabonnement nl.wikipedia! Reageer snel!"
 • Het Jeugdjournaal meldt dat de redactie voortaan geen jonge vrouwelijke presentatoren meer wil. Die kunnen zwanger worden en het is lastig om een invaller te zoeken. De presentatrices Milouska Meulens, Liesbeth Staats en invaller Tamara Seur zijn allemaal op het moment zwanger, maar in werkelijkheid mogen ze natuurlijk na hun zwangerschapsverlof gewoon terug komen. De redactie krijgt diverse boze reacties van kinderen.
 • Het Nederlandse reisbureau noSun organiseerde zogenaamd een rondreis van 14 dagen aan boord van een Kirgizische kernonderzeeër. Detail: Kirgizië is een bergachtig land midden in Azië en heeft helemaal geen marine, al heeft Rusland er wel een marinebasis aan het Ysyk Kölmeer.
 • In het centrum van de Ronde van Vlaanderen kwam Tom Boonen handtekeningen uitdelen. In werkelijkheid was het een jongetje van een jaar of zeven dat ook Tom Boonen heette. Zijn handtekening was een aprilvis.
 • De krant Het Belang van Limburg pakte uit met het bericht dat de stad Hasselt het domein Bokrijk (gelegen in Genk) had geannexeerd met ingang van 1 april. Zo zouden beide steden zich meer op hun hoofdfunctie kunnen richten van resp. "grootstad" en "industriestad". In het artikel werden fictieve ambtenaren als "Sam Quaedvliegh" en "Arno Buonscherzo" opgevoerd om het verhaal te onderbouwen.
 • De Britse krant The Sun meldt dat er pinguïns zijn aangetroffen aan de oevers van de Theems.
 • Kennislink.nl meldt dat zij naast het bestaande groene boekje en het witte boekje een eigen woordenlijst van de Nederlandse taal gaan uitbrengen: het blauwe boekje. Diverse media trappen erin en nemen het over.
 • De Nederlandse televisiezender Veronica beweert dat zij speciale toestemming heeft gekregen van de Amerikaanse studio Paramount Pictures om de film Mission: Impossible III uit te zenden terwijl deze pas op 3 mei in première gaat (daarbij komen Amerikaanse films in Nederland meestal pas 2 jaar na de bioscooppremière op televisie).
 • Rides.nl, een website over pretparken, vermeldde dat de attractie Woudracer in Toverland zou sluiten vanwege een dassenburcht. Later die dag werd op de website een foto van de dassenburcht geplaatst, het bleek te gaan om een paar stropdassen.
 • De website Loopings.nl verspreidde een bericht waarin werd vermeld dat vakantie- en attractiepark Duinrell in Wassenaar een tweede pretpark zou gaan openen in Duitsland. Diverse lokale media, waaronder de Wassenaarse Krant, namen het bericht over. Later liet de directeur van Duinrell weten het een geslaagde grap te vinden en diverse telefoontjes uit Duitsland gehad te hebben.
2007
 • Een grote foto op de Britse nieuwssite BBC.co.uk maakte bekend dat het als eerste een geur-tv had ontwikkeld.
 • gmail.com meldt dat er vanaf nu een knop beschikbaar is die er voor zorgt dat je e-mail per post gratis thuisgestuurd wordt. Ook attachments worden geprint en opgestuurd.
 • Google introduceert TiSP (Toilet Internet Service Provider) een nieuwe vorm van internet, dat door het toilet aangesloten moet worden op contacten in het riool.
 • SBS brengt Auto's Dansen op het IJs.
 • XS4ALL start in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een campagne voor een gezonder internet.
2008
 • Diergaarde Blijdorp meldt nog dit jaar over te stappen op vegetarisch voedsel voor bijna alle dieren, waaronder de leeuwen. Dit als "resultaat van een overeenkomst tussen de Nederlandse Vegetariërsbond (NVB) en Diergaarde Blijdorp". Uit onderzoek zou blijken dat "de meeste carnivoren na een gewenningsperiode prima zonder vlees kunnen" en zelfs langer leven.
 • De website YouTube.com linkte zijn featured video's op de hoofdpagina allemaal door naar de video: Rick Astley - Never Gonna Give You Up. Ook SkyscraperCity deed mee met deze vorm van rickrolling.
 • The Sun onthult het plan om president Nicolas Sarkozy danig uit te rekken dat hij toch op zijn minst even groot wordt als zijn kersverse echtgenote. ...
 • Google Inc. en Virgin Group kondigen een samenwerking aan onder de naam Project Virgle om een permanente nederzetting op de planeet Mars te bouwen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden als Virgle Pioneer om mee te gaan naar de basis op de planeet.
 • Google Inc. kondigt een dienst, Google Custom Time, aan waarmee het tijdstip van e-mails aangepast kan worden. Zo is mogelijk een e-mail 'terug in de tijd te sturen'.
 • De Nederlandse Spoorwegen en ProRail melden op de stations dat alle wissels op de zomertijd worden gezet.
 • Het Jeugdjournaal heeft een onderwerp over een nieuw tv programma: Boer zoekt Kind. Boeren die een opvolger zoeken krijgen in de vakantie hulp van 3 kinderen, de boer kiest wie het beste helpt. "Kinderen zijn goedkoop en niet zo eigenwijs als volwassenen", zegt één van de boeren.
 • De BBC meldde dat er vliegende pinguïns zijn gevonden. Een kolonie Adéliepinguïns zou zijn gevonden op Koning George Eiland ten zuiden van de Falkland Eilanden. Berichtgeving compleet met uiterst realistische natuurdocumentaire video gepresenteerd door ex Monty Python ster Terry Jones.
2009
 • Google introduceert CADIE: een kunstmatige intelligentie die zichzelf zal ontwikkelen.
 • Gamestudio Grendel Games ontwikkelt een gameversie van de Friese sporten fierljeppen (polsstokspringen) en kaatsen voor de Nintendo Wii.
 • De Nederlandse minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet vrijdag 27 maart tijdens de ministerraad een wetsvoorstel rondgaan dat de werkweken van ministers en staatssecretarissen drastisch moet verminderen tot maximaal 168 uur per week. Deze nieuwe arbeidstijdenwet zou op 1 april in moeten gaan.
 • YouTube heeft een nieuwe lay-out en toont alle tekst, video's en andere elementen ondersteboven. Een knop geeft de gebruiker drie tips: de monitor ondersteboven te hangen, het hoofd ondersteboven te keren of naar Australië te emigreren.
 • Het Jeugdjournaal vermeldt op 1 april dat kinderen vanaf heden voor school klusjes moeten doen voor een financiële bijdrage voor de school, zoals straten maken of schoonmaken. Op de site Kinderklusjes.nl konden ze meer informatie vinden.

Laat een reactie achter

Ga naar boven.